Vragen over het asbestattest

Vaak terugkerende vragen over het asbestattest worden hier beantwoord. Wanneer is een asbestattest nodig? Waarin zit asbest verwerkt? …

 
Wat is een asbestattest?

Een asbestdeskundige inventarisatie ( afgekort ADI ) zal een asbestinventarisatie doen van een gebouw of constructie indien deze dateert van voor 2001. De deskundige komt ter plaatse en zal de volledige constructie inspecteren op asbestverdachte materialen. Tijdens deze inspectie kan het nodig zijn dat er stalen worden genomen om met zekerheid te kunnen achterhalen of de materialen asbesthoudend zijn of niet. Deze monsternames worden dan door erkende labo’s onderzocht. Zodra alle info bekend is en alle opmetingen gedaan, zal de ADI het rapport finaliseren. Het is dan ook belangrijk dat u zo veel mogelijk info ( onder de vorm van facturen, plannen, foto’s,… ) aan de ADI kan bezorgen.

 

Vooraleer de deskundige ter plaatse kompt dient er eerst voorafgaandelijk informatie te worden bezorgd aan de ADI. Dit houdt in, facturen, offertes, bestekken, plannen, bouwaanvragen, vergunningen, voorgaande attesten, kadastrale gegevens,… Dit om onder meer het bouwjaar van de constructie te bepalen. Uw woning dateert bvb van 1967, maar uw tuinhuis staat er pas van 2005, dan kan het tuinhuis uitgesloten worden van onderzoek. Na het verzamelen van de nodige info, dient er een geschreven opdracht door de aanvrager te worden ondertekend.

 

Een asbestattest is verplicht vanaf 23 november 2022, bij overdracht van een onroerend goed onder levenden. Dit houdt in: verkoop, schenking of gift. Het is niet nodig bij erfenis. Het attest is ook nog niet nodig bij verhuring van gebouwen, doch dit zal wel in de nabije toekomst ook het geval zijn ( vermoedelijk tegen 2025 ). Wanneer u een schenking doet aan een persoon die reeds voor een bepaald percentage eigenaar is, dan hebt u het niet nodig.

 

Zodra de opdracht tot inventarisatie is ondertekend door de partijen, zal de ADI zo snel mogelijk tot bij u ter plaatse komen voor de inspectie. Alle ruimtes dienen toegankelijk te zijn ( zolder, kelder, tuin, bijgebouwen,… ). De eigenaar zal dan ook het nodige doen om deze ruimtes open te stellen. Indien de ADI asbestverdachte materialen aantreft, dient hij deze te bemonsteren. De analyse gebeurt dan door een erkend labo FOD-WASO. De bemonstering betekent dat de ADI soms kleine staalnames zal moeten doen van pleisterwerk, isolatieleidingen, platen,… Het is niet de bedoeling dat er destructief te werk wordt gegaan. Tijdens de inspectie zijn er 2 staalnames inbegrepen in de overeengekomen prijs. Indien er meer stalen nodig zijn, wordt er een toeslag van €36,30/staal ( incl btw ) aangerekend. Hoe lang duurt een inspectie en moet ik daar bij zijn? De duur van de inspectie hangt af van de complexiteit van het te beschrijven goed. De inspecties gebeuren doorgaans overdag. Ook ’s avonds of in het weekend zijn inspecties mogelijk. Daar wordt wel een toeslag voor aangerekend. U hoeft in principe niet aanwezig te zijn bij de inspectie, maar het is toch aangewezen om iemand met kennis van het te onderzoeken goed ter plaats te hebben. Mocht de ADI vragen hebben, dan kan er onmiddellijk op geantwoord worden. Een volledige inspectie van het pand ( afhankelijk van de grootte van het te inspecteren goed ) zal toch tussen de 2 a 3 uur duren.

 

Neen. De ADI dient na inspectie alle verzamelde info te genereren in een rapport op de database van OVAM. Bovendien dient hij te wachten op de staalanalyse van het labo. Zodra het attest is gecertifieerd door de bevoegde instantie kan het attest aan de eigenaar worden overgemaakt. Dit gebeurt uiterlijk binnen de 14 dagen na opmeten.

 

Nadat de ADI de volledige inspectie heeft uitgevoerd en alle staalnames zijn gebeurd, wordt de eindprijs bepaald. Deze is immers afhankelijk van de hoeveelheid staalnames. Zodra het rapport klaar is, ontvangt u per mail de factuur. Wanneer deze is voldaan zal u binnen de 24u het attest ontvangen via mail.

 

Bij constructies van na 2001. Gebouwen na 2001 hebben vermoedelijk geen asbesthoudende materialen en dienen dus niet te beschikken over dergelijk attest. De asbestproductie werd wettelijk in België verboden in 1998, maar nog gebruikt tot eind 2000. Constructies kleiner dan 20m2 dienen niet te beschikken over een asbestattest. Er zijn hier wel echter enkele regels die moeten gehanteerd worden. De totale oppervlakte van de gehele constructie mag niet groter zijn dan 20m2 ( een studio van 19m2 in een appartementsgebouw van 500m2 dient wel te beschikken over een attest. De som van de constructies is hier echter groter dan 20m2). Verkoopt u een stuk bouwgrond waarop een tuinhuis staat van 16m2, dan dient u niet te beschikken over een attest. Het attest is enkel verplicht bij een overdracht onder levenden ( verkoop/aankoop, schenking, gift en niet bij een erfenis ) en dit vanaf 23 november 2022. Een attest voor de gemene delen in een appartementsgebouw is pas verplicht vanaf 1 mei 2025, bij verkoop van een appartement of studio. Vanaf 2036 dient elke eigenaar van een appartement te beschikken over een asbestattest van de gemene delen van het gebouw. Elke eigenaar van een constructie groter dan 20m2 ( tuinhuis, caravan, appartement, kasteel, villa, woning,… ) van voor het bouwjaar 2001, dient een attest te hebben tegen uiterlijk 2032.

 

De kostprijs wordt bepaald door de omvang van de te inspecteren locatie. Logisch dat een eenvoudige studio minder kost dan een losstaande woning met allerlei bijhorende constructies ( tuinhuis, afzonderlijke garage, stallingen,… ). Raadpleeg hier onze tarieven.

 

Een overzicht van vaak voorkomende asbesttoepassingen in woningen:

  • menuiserit onderdak
  • asbestleien als dak en zijgevelbekleding
  • isolatie rond verwarmingsleidingen
  • bakeliet schakelaars, lichtpunten en oude elektriciteitskasten
  • bakeliet telefoons en wcbrillen
  • oude zekeringen
  • pakkingen in oude radiatoren
  • asbestkoord bij oude kachels
  • massal venstertabletten ( imitatiemarmer )
  • asbestbuizen in schoorstenen
  • asbestbuizen als afvoerleidingen voor water
  • picalplaten onderaan trappen
  • golfplaten op tuinhuizen en buitenbergingen
  • oude vinylvloeren met zwarte asbesthoudende lijm
  • collo vinyl tegels ( imitatiemarmer )
  • pakkingen in oude verwarmingsketels
  • pleisterwerk muren en plafonds
  • gipsplaten bij valse plafonds
  • asbest bloembakken
  • keukenkasten en badkamerkasten
  • mastiek bij oude ramen
  • oude panelen onderaan oude ramen ( glasal)
  • cementplaten bij oude garagepoorten
  • brandwerende afwerking bij schouwmantels ( imitatie bakstenen )
  • cementtegels binnen of buiten
  • lambriseringen met houtmotief